AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від COVID-19 може викликати тромбоз

11:15 1 травня 2024 р.

Фото до новини

Фармацевтична компанія AstraZeneca вперше визнала в судових документах, що її вакцина проти COVID-19 може викликати "рідкісні побічні ефекти".

Про це  повідомляє The Telegraph, пише DailyLviv.com.

Проти AstraZeneca подали колективний позов постраждалі та їхні родичі. Вони стверджують, що вакцина, розроблена спільно з Оксфордським університетом, стала причиною смертей і серйозних наслідків у десятках випадків.

Читайте також: ФРН, Італія і Франція також призупинили вакцинацію AstraZeneca

Перший позов подав минулого року Джеймі Скотт – батько двох дітей, який залишився із хронічною черепно-мозковою травмою після утворення тромбу і крововиливу в мозок. Вакцину він отримав у квітні 2021 року.

Читайте також: У Німеччині медичні працівники відмовляються від щеплення вакциною AstraZeneca

AstraZeneca оскаржує позови, однак у документі, поданому до Високого суду в лютому, визнала, що її вакцина проти COVID-19 "може в дуже рідкісних випадках викликати TTS". Однак достеменно невідомо, як саме.

TTS – це синдром тромбозу з тромбоцитопенією. Він спричиняє утворення тромбів та пониження рівня тромбоцитів у крові.

Вперше зв’язок між вакциною та новим захворюванням під назвою вакцино-індукований синдром тромбозу з тромбоцитопенією (VITT) виявили ще в березні 2021 року. Адвокати позивачів стверджують, що він є різновидом TTS, хоча AstraZeneca, схоже, не визнає цей термін.

Читайте також: Ще три країни припиняють вакцинацію препаратом AstraZeneca

Фармацевтична компанія зазначила, що у квітні 2021 року інформацію про вакцину оновили, додавши фразу, що "вакцина AstraZeneca-Oxford здатна в дуже рідкісних випадках бути тригером" TTS.

Всесвітня організація охорони здоров'я також заявляла, що вакцина була "безпечною та ефективною для всіх людей віком від 18 років", а побічні ефекти, які стали причиною судового позову, були "дуже рідкісними".

Читайте також: Компанія AstraZeneca не виявила у 17 мільйонів вакцинованих утворення тромбів

Всього до Високого суду подали 51 заяву на AstraZeneca. Постраждалі та їхні родичі вимагають відшкодування збитків на суму до 100 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 125 мільйонів доларів).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів