«Львів — це Україна». Польща відповіла Путіну

13:45 25 квітня 2024 р.

Фото до новини

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський українською мовою спростував тезу російської пропаганди, нібито «Львів є польським містом».

Про це він сказав під час виступу у польському Сеймі 25 квітня, повідомляє Громадське, пише DailyLviv.com.

«росія бреше про нібито плани Польщі анексувати частину України. Донбас — це Україна, Крим — це Україна. Львів, Волинь, колишня Східна Галичина — це теж Україна. Тому повторюю, щоб і в кремлі почули: Львів — це Україна», — сказав польський міністр українською мовою під час свого виступу.

Він додав, що російські лідери та пропагандисти хочуть спричинити конфлікт між поляками та українцями.

Сікорський підкреслив, що одним із пріоритетів польської дипломатії залишатиметься підтримка України та її європейських прагнень. Водночас Польща дбає про інтереси власної держави, зокрема про інтереси малих господарств та транспортних компаній.

Очільник МЗС Польщі також наголосив, що напад росії на будь-якого члена НАТО неминуче призведе до її поразки, адже Альянс має втричі більше військового персоналу, втричі більше авіаційних ресурсів і вчетверо більше кораблів, ніж рф.

Водночас Сікорський заявив, що Польща готова співпрацювати з «неімперською росією», «уособленням якої є вбитий Олексій Навальний та інші в'язні сумління».

Сікорський оцінив, що «посилення васалізації Білорусі росією» означає, що Польща також повинна сприймати цю країну як загрозу своїй безпеці.

Серед іншого Сікорський заявив, що уряд Польщі витратив 16 мільярдів євро на комплексну допомогу Україні та українським біженцям. Водночас він заявив, що «право на міграцію не є правом людини та повинне підлягати обмеженням».

Деякі пункти виступу Сікорського розкритикував президент Польщі Анджей Дуда. Зокрема, Сікорський назвав останні 8 років польської зовнішньої політики «серією невдалих ідеологічних припущень, поганих ідей, неправильних рішень і упущень». А низку звільнених польських дипломатів назвав «некомпетентними, без володіння іноземними мовами, нездатними гідно представляти країну». Сікорський заявив, що вони «більше ніколи не повинні ступати в МЗС».

Дуда відповів, що у виступі глави МЗС було «багато брехні, маніпуляцій і ганебних заяв» та «було ніяково сприймати напад на політику попереднього уряду».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів