Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

22:12 4 травня 2024 р.

Фото до новини

Лише тим чоловікам, які зняті з військового обліку, не треба після 18 травня оновлювати дані про себе.

Представник Генерального штабу Збройних Сил України полковник Юрій Глущенко в інтерв'ю Radio NV розповів про зміни з 18 травня, коли набере чинності новий закон про мобілізаціюDailyLviv.com  виокремив головні тези.

ТЦК і СП переведені на цілодобову роботу.

Законом передбачено, що громадяни віком від 18 до 60 років чоловічої статі зобов’язані оновити свої дані. Не зважаючи на те, чи чоловік придатний, обмежено придатний або непридатний до військової служби.

Якщо громадянин віком від 18 до 60 років виключений з військового обліку (це зазначено у відповідних державних реєстрах і у його військовому квитку), то такому громадянину не треба приходити для оновлення своїх даних.

Читайте такожХто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

З 18 травня запрацює електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного і резервіста. У громадян буде можливість по-різному авторизувати свої дані: через електронний кабінет, через візит до ЦНАП або до ТЦК. Це розвантажить ТЦК і зробить зручнішим для громадян спосіб оновлення даних.  

ТЦК вирішить, кого скерують на ВЛК. Висновок ВЛК діятиме лише один рік - через 12 місяців його треба оновлювати. 

З 18 травня кожен громадянин чоловічої статі віком від 18 до 60 років має носити при собі військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу представника ТЦК, поліції або представника Держприкордонслужби України - у прикордонних районах чи на пунктах пропуску через держкордон на вимогу.

Зараз опрацьовується нормативно-правова база, за якою будуть видавати єдиний документ для військовозобов'язаного, резервіста, призовника. Після затвердження Кабміном єдиної форми цього документа він вступить в силу.

Читайте такожМобілізація. Українці за кордоном повинні оновити персональні дані

Оновлені дані через електронний кабінет потрапляють одразу у Єдиний державний реєстр. У разі зупинки такого громадянина на вулиці чи в іншому місці для перевірки його військово-облікових документів працівниками ТЦК вони мають змогу під'єднатися (до реєстру) або в телефонному режимі з’ясувати з оператором ЄДРВ щодо оновлення даних громадянина. Оператор з’ясує і розповість усю інформацію про громадянина. Якщо він оновив дані про себе, то до нього не буде жодних питань.

Дехто вже має у військовому квитку наклеєний штрих-код. Цей код можна відсканувати і одержати всю електронну інформацію щодо військовозобов'язаного з Єдиного державного реєстру.

Читайте такожМіноборони розклало закон про мобілізацію на 20 слайдів і нагадало про 5 речей, які має зробити Кабмін

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів