Дубляни відзначають 584 роки. Програма

14:23 10 травня 2024 р.

Фото до новини

Місту Дубляни – 584 роки з дня першої історичної згадки.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

З цієї нагоди громада готується до великого волонтерського заходу – із футбольним матчем, благодійним ярмарком та аукціоном. Подія відбудеться у неділю, 12 травня.

«Місто пережило дві світові війни, а нещодавно - обстріли російськими ракетами. Втім, у свій поважний день народження йде з вірою у перемогу», - зазначили в управлінні адміністрування та розвитку громад ЛМР.

Всі зібрані під час заходу кошти будуть скеровані на потреби ремонтно-відновлювального батальйону 65 ОМБР, в якому служать троє бійців, родом із Дублян.

Програма заходу:

15:00 — урочиста академія (Літній театр, вул. Студентська, 5);

15:45 — волонтерський аукціон та концертна програма за участю творчих колективів Дублян та запрошених колективів (Літній театр, вул. Студентська, 5);

17:00 — футбольний матч ФК «Дубляни» - ФК «Сокіл» (Борщовичі) (стадіон Дублянського опорного ліцею ім. Героя України Анатолія Жаловаги, вул.Шевченка, 21).

В управлінні адміністрування та розвитку громад ЛМР підготували цікаві факти про один із найстаріших населених пунктів Львівської громади: 

Перша писемна згадка про Дубляни датована 1440 роком.

Назва населеного пункту походить від слов'янського племені - дубляни, котрі проживали в дубових лісах.

Символом громади, що зафіксовано на її печатках, є «Око Провидіння». На сучасному гербі міста цей символ поєднаний із зображенням двох дубів.

Дубляни вважають центром сільськогосподарської науки та аграрної освіти заходу України. Тут розташований один із найдавніших в Україні вищих навчальних закладів аграрної освіти - Львівський національний університет природокористування. На початку року його пошкодили російські ракети. Постраждали і сусідні будинки та лікарня. Всі пошкоджені вікна наразі вже відновлено, а в центральному корпусі університету триває реконструкція.

У Дублянському аграрному виші свого часу навчався ідеолог українського націоналістичного руху Степан Бандера. Його постать увічнена у пам'ятнику перед університетом.

У громаді проживав відомий український диригент Степан Турчак. На його честь у Дублянах названо дитячу школу мистецтв.

Нині у громаді мешкають брати Петро та Богдан Новаки — майстри, які продовжують українську традицію виготовлення різдвяних звізд рідного краю.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

Dailylviv.com

 

новобудови Львів